Per què es diu Halloween?
En primer lloc, la paraula Halloween és una forma d’escurçar les paraules en anglès “All Hallow ‘s Eve”, frase que es traduiria com vigília de Tots Sants.
Per què Halloween té un origen curiós?
Per posar-nos en context, Halloween és una festa d’origen pagà que se celebra la nit del 31 d’octubre, vigília del Dia de Tots Sants, i que té les seves arrels en l’antic festival celta conegut com Samhain (pronunciat «sow-in» ), que significa «fi de l’estiu» i se celebrava en finalitzar de la temporada de collites a Irlanda per donar començament al «any nou celta», coincidint amb el solstici de tardor.
Pels que estigueu una mica perduts, els celtes (anomenats així pels grecs, mentre que els romans els van denominar gals) eren un poble gal que va emigrar a Àsia Menor i es va establir a la regió anomenada Galàcia. Aquesta tribu tenia un ritual anomenat Samhain que anuncia la fi de l’estiu i la temporada de collites a Irlanda i també, marca l’inici del nou any cèltic que comença amb el solstici de tardor.
Per què es decoren carbasses?
En l’origen de Halloween es decoraven naps, es tallaven, utilitzant-los com llanternes per la creença que aquestes escultures protegien als humans dels esperits dels difunts que aquesta nit erraven entre els vius.
L’ús de la carbassa va ser afegida posteriorment a la simbologia que envolta la festa de Halloween. Quan els irlandesos van emigrar als Estats Units important aquesta tradició es van adonar que era molt més fàcil tallar una carbassa que un nap.
Per què ens disfressem?
En certes parts d’Escòcia i Irlanda, durant el Samhain, els celtes usaven màscares i intercanviaven les seves vestimentes per confondre els esperits dels morts. En aquella cultura on la separació entre la mort i la vida era més difusa, la gent pensaven que així impedirien a les ànimes envair les seves vides. Aquesta tradició d’ocultar la identitat ha sobreviscut travessant, al seu torn, múltiples interpretacions que han arribat fins avui, però està clar que ja no té la finalitat que tenia abans.
Per què els caramels i el “truc o trate”?
El costum de Halloween de demanar dolços porta a porta va ser adoptada per l’Església per tal d’integrar les creences paganes i arribar al poble, donant pas al “donar o rebre greuge” … Durant l’Edat Mitjana el costum d’implorar menjar o diners va derivar en una pràctica que tenia com a protagonistes els pobres els qui, a canvi, resaven per les ànimes dels creients.
Al llarg del segle XIX el costum de disfressar- se va anar imposant-se i, en lloc de pregàries, s’oferien cants o bromes … I en els anys 20 del segle XX, als Estats Units el “donar o rebre greuge” pas al famós “truc o tracte” que tots coneixem i que pot acabar amb molts somriures o amb uns ous estampats en els vidres de casa teva.
Per què ens agrada tant?
Doncs perquè és una gran festa on pot participar tota la família, hi ha música, balls, disfresses increïbles i com no, una festa on hi ha caramels, els nens la gaudeixen moltíssim … (… i potser els dentistes un temps després, també … )
Per què no ens apuntem a la sortida “Super Halloween Viatges4kids”?
Us proposem passar el Pont de Tots Sants amb nosaltres ( del 31 d’octubre al 3 de novembre), amb el nostre grup propi i exclusiu de Viatges4kids, serà un grup reduït, on passarem 3 nits a l’aparthotel Comtat Sant Jordi a Platja d’Aro, en Pensió Completa, gaudirem d’un programa d’activitats “terrorífiques” tots els dies, acompanyats d’un guia-animador exclusiu Viagtes4kids i a més, hi ha preus especials també per famílies monoparentals…
… I per què no?